BEES WAX - BAL MUMU

GENEL BİLGİLER

 
Kimyasal Adı               Beeswax (Bal mumu)
CAS Numarası            8012-89-3
Erime Noktası            61-66 °C
Yoğunluk                      0,958–0,970 g/cm³ (15°C)    
Çözünürlük                Suda çözünmez
 

DİĞER İSİMLERİ

 
Beeswax
Balmumu
Sentetik Balmumu
616-889-9
Doğal Balmumu
Beyaz Balmumu
Sarı Balmumu
8006-40-4
Bees Wax
Yellow Wax
8012-89-3
 
 

NASIL ÜRETİLİR

 
Bal mumu, bal arılarının karın bölgesindeki balmumu bezleri tarafından salgılanan karmaşık bir kimyasal karışımdır. Arılar, 12-18 günlükken (yumurtadan çıktıktan sonra), havayla temas ettiğinde sertleşen sıvı halde balmumu salgılarlar. Genç arıların karınlarının altındaki balmumu bezleri, arı sütüyle beslendikten ve kovan yapımına katıldıktan sonra küçük balmumu plakaları salgılar. Bunlar arı tarafından kazınır, çiğnenir ve tükürük ve çeşitli enzimlerin eklenmesiyle esnek parçalara dönüştürülür.

Balmumu kalitesi büyük ölçüde üretim yöntemine bağlıdır. Temelde, balmumu elde etmek için iki yöntem kullanılır: eritme ve kimyasal ekstraksiyon. Eritme yöntemi daha sık kullanılır çünkü çözücü ile kimyasal ekstraksiyon yalnızca laboratuvar gibi küçük ölçekli balmumu üretiminin gerektiği yerlerde uygulanabilir. Kimyasal ekstraksiyonun bir diğer dezavantajı ise, organik balmumu kirleticilerinin de balmumuyla birlikte çıkarılabilmesidir. Bu nedenle, balmumunun kalitesi tehlikeye girebilir. Balmumu eritme işlemi kaynar su, buhar veya elektrik veya güneş enerjisi kullanılarak yapılabilir. Ancak arıcılar, günde 2-3 kez doğrudan güneşte ısıtarak ham balmumu üretebilirler. Bu, kaliteli balmumu üretmenin basit ve ucuz bir yöntemidir.

Yüksek kaliteli balmumu üretmek için, peteklerin eritilmesi tercih edilen yöntemdir. Bu işlem, peteklerin paslanmaz çelik kaplarda su içinde kaynatılması ve ardından saf sarı balmumunun petek kalıntısından ayrılmasıyla gerçekleştirilebilir. Soğutulmuş ve kurutulmuş balmumu, metal kontaminasyonundan kaynaklanan renk değişimlerini önlemek için cam, plastik veya paslanmaz çelikten yapılmış kaplarda saklanmalıdır.

Balmumunun kimyası, arı cinsleri ve türleri arasında farklılık gösterir. A. mellifera türü olan arılardan elde edilen balmumunun 300'den fazla farklı bileşikten oluştuğu tahmin edilmektedir. Balmumunda bulunan başlıca bileşik grupları alkanlar, serbest yağ asitleri, monoesterler, diesterler ve hidroksi-monoesterlerdir. Yağ alkolleri ve hidroksi-diesterler ise daha az miktarda bulunur. Balmumu farklı yöntemlerle saflaştırılır; bunlar arasında sıcak su ekstraksiyonu, buhar ekstraksiyonu ve santrifüjleme bulunur. Basınçlı filtrasyonla elde edilen balmumu sarı balmumu, ağartılmış balmumu ise beyaz balmumu olarak adlandırılır.

Kozmetik ve ilaçların bir bileşeni olan balmumu, sarı balmumu (Cera Flava) veya beyaz balmumu (Cera alba) olarak bilinir; beyaz balmumu, sarı balmumunun kimyasal beyazlatılmasıyla (klor veya potasyum permanganat kullanılarak) elde edilir. Kremler, merhemler, linimentler üretmek için kullanılır.
 
 

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

 
•          Balmumu, taze hazırlandığında beyaz renkte olan gıda sınıfı bir mumdur. Daha sonra propolis ve polen renklendiricilerinin varlığı nedeniyle rengi sarıya dönüşür.
•          Balmumunun tipik kokusu bal, arılar, propolis ve polene bağlıdır.
•          Balmumu kristal yapıdadır.
•          Kristalleşmeyle birlikte, depolama sırasında mumun esnekliği ve sertliği de artar.
•          Balmumunun önemli bir özelliği sertliğidir.
•          Düşük sıcaklıklarda balmumu daha yüksek esneklik oranları gösterir.
•          Isıtma işlemi balmumunun fiziksel özelliklerini değiştirir. Isıtılmış balmumu soğutulduğunda %10 oranında büzülme gösterir.
•          Balmumu 30-35°C sıcaklıkta ısıtıldığında plastik özelliklerine ulaşır.
•          Balmumu suda çözünmez, ancak eter, aseton, ksilen, benzen, kloroform ve tetraklorometan gibi organik çözücülerde çözünür.
•          Balmumunun tamamen çözünmesi için sıcaklığın erime noktasının üzerine çıkarılması gerekir.
•          Bazı arı türlerinin yuvalarının konumu, balmumunun mekanik özelliklerini etkiler.
•          Balmumu başlıca mirisil palmitat, serotik asit esterleri ve bazı yüksek karbonlu parafinlerden oluşur.
•          Balmumu güçlüdür; örneğin, bir Langstroth derin çerçevesindeki tüm petekleri inşa etmek için yaklaşık 100 gram balmumu kullanılır.
•          Balmumu, arıların karın bölgesinde bulunan bezler tarafından üretilir. Balmumu, 10-hidroksi-trans-2-dekenoik asit, yağ asitlerinin esterleri (esas olarak palmitik ve serotinik asitler) ve alkoller (triakontanol, oktakosanol, heksakosanol ve tetrakosanol) gibi yağ asitleri içeren arı peteklerinden elde edilir. Ayrıca, krizin, pinosembrin, pinobanksin, galangin ve tektokrisin gibi flavonoidler de içerir.
•          Doğal bir yağ ürünüdür ve yüksek hidrofobikliğe ve neme karşı dirence sahip olduğu bilinmektedir.
•          Beeswax, salgılandıktan, işlendikten ve petek haline getirildikten hemen sonra beyazdır.
•          Polen, ipek ve larva kalıntıları istemeden içine karışınca kovan içinde kullanıldıkça koyulaşır.
•          Doğal balmumu soğukken kırılgandır.
•          Balmumunun erime noktası, bileşimi menşeine göre biraz değiştiği için sabit değildir. 61 ila 66 °C arasında değişir.
•          15 °C'deki bağıl yoğunluğu 0,958–0,970 g/cm³'tür.
•          Balmumu, hayati önem taşıyan çeşitli terapötik özelliklere de sahiptir; özellikle morlukların, iltihaplanmaların ve yanıkların iyileşmesinde etkili olduğu düşünülmektedir.
•          Balmumu komedojenik olmayan özelliklere sahiptir.
•          Balmumunun mekanik özellikleri, balmumu türüne bağlı olarak çeşitlilik gösterir.
 
 

KULLANIM ALANLARI

 
Balmumu, mum temellerinin yapımında kullanılır ve ticari olarak balmumunun mum yapımı, metal döküm ve modelleme, kozmetik, gıda işleme, endüstriyel teknoloji, tekstil, vernik ve cilalar dahil olmak üzere birçok uygulaması vardır.
 
•          Yüzyıllardır balmumu, mum yapımında en iyi malzeme olarak kabul edilmiştir.
•          Ahşap ve zeminleri cilalamak için mükemmel bir mum olmasının yanı sıra, genel amaçlı verniklerde de bir bileşen olarak kullanılır.
•          Gıdaların ambalajlanmasında, işlenmesinde ve korunmasında, şekerleme endüstrisinde ayırıcı madde olarak ve sigara filtrelerinde kullanılır.
•          Balmumu içeren ürünlerle tekstil ve kağıtlar su geçirmez hale getirilmiştir.
•          Balmumu içeren emülsiyonlar deri eşyaları temizler ve yumuşatır.
•          Balmumu, bizim için büyük önem taşıyan çeşitli terapötik özelliklere de sahiptir; özellikle morlukların, iltihaplanmaların ve yanıkların iyileşmesinde etkili olduğu düşünülmektedir.
•          Son zamanlarda, araştırmacıların ilgisi balmumunun antimikrobiyal özelliklerine de yönelmiştir, ancak literatürde sadece balmumunun etkisine odaklanan az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu az sayıdaki çalışma, balmumunun genel olarak Staphylococcus aureus, Salmonella enterica, Candida albicans ve Aspergillus niger'e karşı antimikrobiyal etkinliğini göstermiştir.
•          Beyaz balmumu, sert parafin ve izopropil palmitattan oluşan steril bir preparat (Steril Cerrahi Kemik Mumu), ameliyat sırasında hasarlı kemikten kaynaklanan kanamayı kontrol etmek için kullanılır.
•          Balmumu, ilaçlar için taşıyıcı madde, ilaçların yavaş salınımını sağlayan ortam ve kozmetik ürünler için emülsiyon ve baz olarak kullanılır.
•          Balmumu, cilt bakım ürünlerine eklenir ve komedojenik olmayan özelliklere sahiptir.
•          Balmumu, fırınlanmış ürünler ve şekerlemeler için parlatıcı madde, aroma verici maddeler için yardımcı madde olarak onaylanmıştır ve meyvelerin raf ömrünü uzatmak için sızdırmazlık maddelerinde kullanılır.
•          Su bazlı içeceklere bulanıklık verici madde ve aroma taşıyıcı olarak eklenir.
•          Balmumunun çeşitli özleri, besin takviyeleri ve kozmetik ürünlerde içerik maddesi olarak kullanılır.
•          Balmumunun tıbbi kullanımı MÖ ikinci yüzyıla kadar uzanmaktadır.
•          Balmumu, apse tedavisinde, yanıkların ve çeşitli yumuşak doku yaralarının iyileştirilmesinde, çeşitli rahatsızlıklar için topikal uygulamalarda, diş tedavilerinde ve ilaç ve kozmetik ürünlerinin formülasyonunda geçmişte ve günümüzde kullanılmaktadır.
•          Emülsiyonlaştırıcı madde, emilimi artırıcı madde, yara bakımı ve lapa olarak kullanılır.
•          Alternatif tıpta ise kan, enerji sistemleri ve vücut dengesi üzerindeki faydaları ve yaşlanma karşıtı bir ürün olarak kullanılır.
•          Kozmetik ürünlerde emülsiyonlaştırıcı madde olarak kullanılan balmumu, elastikiyet, esneklik sağlar ve cilde yapışkanlığı artırır. Bu özellikleri nedeniyle ruj, stick ve krem üretiminde değerli bir bileşendir.
•          Topikal uygulamada kullanılan balmumu bazlı nanopartiküller cildi çevresel faktörlerden korur ve nemlendirmeyi artırır.
•          Balmumu, merhemlerde ve kremlerde sertleştirici madde olarak kullanılır ve su-yağ emülsiyonları oluşturmak için suyun katılmasına olanak tanır.
•          Ayrıca, kontrollü salınımlı oral preparatların üretiminde kaplama olarak da kullanılır.
•          Balmumu, özellikle sedef hastalığı veya atopik dermatit gibi cilt bariyer fonksiyonu bozulmuş cilt hastalıklarının tedavisinde kozmetik ve ilaçların bir bileşeni olarak kullanılır.
•          Kozmetoloji ve eczacılıkta kullanılan değerli bir bileşendir.
•          Balmumu, kozmetik amaçlı doğal bir yağ ürünüdür ve yüksek hidrofobikliğe ve neme karşı dirence sahip olduğu bildirilmektedir. Kozmetik formülasyonların bileşiminde koyulaştırıcı ve nemlendirici olarak kullanılır.
•          Balmumu, hindistan cevizi yağı ve ayçiçek yağından oluşan yenilebilir kaplama çilek ve kayısı meyvelerinde kullanılmıştır. Bu kaplama nem kaybı, görünüm, doku ve sertlik üzerinde olumlu bir etki göstermiştir.
•          Hidroksipropil metilselüloz, balmumu ve sodyum metil paraben, sodyum benzoat ve sodyum etil paraben gibi antifungal bileşenlerden oluşan yenilebilir kaplama kiraz domateslerde incelenmiştir. Sodyum benzoat (%2) içeren hidroksipropil metil selüloz-balmumu kaplamasının ağırlık veya nem kaybı, sertlik ve solunumda azalma gösterdiği bulunmuştur.
 
 

DEPOLAMA


Beexwax biyolojik bir ürün olduğu için hava ile uzun süre temas, rengin matlaşmasına ve kokusunun değişmesine neden olabilir. Vakumlu ambalajlar veya hava almayan kaplar kullanılmalıdır. 65°C üzerinde uzun süre tutulmamalıdır, aksi takdirde mumun kimyasal yapısı (ester bağları) bozulabilir ve kalitesi düşer. UV ışınları mumun rengini açabilir (ağartabilir), bu yüzden serin ve karanlık ortamlar tercih edilmelidir.
 

BEES WAX SATIŞI


ASR Kimya olarak, İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kocaeli, Adapazarı, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Muğla, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Hatay, Konya, Kütahya, Kayseri, Samsun, Trabzon, Eskişehir, Yalova ve Rize gibi Türkiye’nin doğudan batıya, kuzeyden güneye her iline bees wax toptan satışını yapmaktayız.

Bees wax nedir, bees wax nereden alınır, bees wax nerede satılır, bees wax fiyatı, bees wax toptan fiyatı, bees wax satışı, bees wax toptan satışı, bees wax nereden tedarik edilir gibi tüm soruların cevaplarını ASR Kimyadan bulabilirsiniz.
 

ASR KİMYA her zaman en iyi ürün kalitesi sunar!

Hemen daha fazla bilgi alabilirsiniz